PROBLEMOMRÅDER

KNE / FOT

 Knær og føtter er bevegelige og vektbærende strukturer som utsettes for mye og repetetiv belastning. Smerter i denne regionen er en vanlig plage som kan oppstå i forbindelse med fysisk aktivitet og idrett, eller ved vanlige daglige gjøremål.


Les mer om…
Generelt om knesmerter

Strukturer som ofte forårsaker smerter i og rundt knærne inkluderer menisk, muskelfester, leddbånd og leddflater. Plager kan oppstå som følge av enkelte hendelser, uhell eller ved repetert belastning over tid. Hvilke krefter kneet utsettes for påvirkes også av hvordan man stabiliserer og beveger nærliggende ledd i f.eks. bekken, hofter og ankler. Svak eller dårlig koordinert stabiliseringsmuskulatur rundt disse leddene kan således bidra til økt biomekanisk stress i kneet, noe som på sikt kan lede til smerter. Derfor er det nyttig å undersøke bevegelsesapparatet som helhet, slik at eventuelle medvirkende årsaker til plagene avdekkes og kan adresseres.

Kiropraktorene ved Hønefoss Kiropraktikk og Rehabilitering vil ved behov kunne henvise til røntgen- eller MR-undersøkelse for å avdekke skadens natur og omfang.

Behandling for knesmerter kan bestå av rehabiliterende trening, mobilisering, manipulasjonsbehandling, bløtvevsbehandling og råd om tilpassing av fysisk aktivitet og daglige gjøremål. Dette har blant annet vist seg effektivt for symptomer fra kneslitasje og patellofemoralt smertesyndrom

 

Fremre kneskjellssmerte

Pasienten får smerteøkning ved sitting med bøyde knær. Kinobesøk er ubehagelig og huksitting er smertefull og vanskelig. Å gå ned trapper eller en bratt nedoverbakke medfører økt smerteopplevelse.

Diagnosen er ikke alltid like lett å stille fordi det er mange andre knediagnoser som har overlappende symtomer. En øvet kliniker derimot vil kunne skille diagnosen fra lidelser som meniskskader, leddbåndsskader og kneskjellsskader (Jumper’s Knee/ hopperkne).

Generelt om fot/ankelsmerter

Smerter og plager i føtter og ankler kan oppstå som resultat av plutselige uhell eller ved repetert belastning over tid. Vanlige områder i forbindelse med fot- og ankelsmerter er bindevevet i fotbuene, leddene i midt- og forfot, leddbånd i ankel og muskler og sener som strekker seg mellom legg og fot.

Effektiv behandling av plager i fot, ankel og legger kan ofte inkludere mobilisering, manipulasjonsbehandling, bindevevsbehandling, rehabiliterende trening og råd og informasjon om fysisk aktivitet og daglige gjøremål. Spesialtilpassede og korrigerende såler kan også i enkelte tilfeller være nødvendig. Ofte er en kombinasjon av disse tiltakene hensiktsmessig.