Topp 5 tips for god helse (og mer enn 25 ting til)

Topp 5 tips for god helse (og mer enn 25 ting til)

Helseinformasjon finnes for tiden i rikelige mengder på nettet, og er lett tilgjengelig for alle. Noe er bra informasjon, mens annen informasjon er direkte dårlig. Det meste er forvirrende og ofte selvmotsigende. For å hjelpe dere med dette har vi satt sammen en liste med helsetips som du kan føle deg trygg på å følge. Sannsynligvis vil du være kjent med mange av punktene, mens noe helt sikkert vil være nytt for deg. Dersom du skal gjøre store endringer i dine daglige helserutiner, anbefaler vi at du tar kontakt med autorisert helsepersonell.

1. Beveg deg ofte. Helsefordelene ved regelmessig fysisk aktivitet er enorme. Sett som et mål for deg selv å få minst tretti minutter med fysisk aktivitet hver dag. I tillegg til dette, reis deg opp og beveg deg rundt et par ganger i timen når du holder på med noe som krever stillesitting over tid.

2. Spis ”ordentlig” mat. Jo mindre prosessert og behandlet maten er desto bedre. Jo oftere du lager din egen mat fra bunnen av desto bedre er det.

3. Få regelmessig god søvn. Etabler god søvnhygiene og hold deg til dine rutiner.

4. Ta kontroll over stress. Stress er ikke en dårlig ting. Hvordan du reagerer på stress kan derimot være det. Ta deg tid til å koble av mentalt, pust, og bare eksister i nuet. Regelmessig aktiv avstressing og meditasjon kan være fine vaner å få inn i det daglige.

5. Unngå røyking. Hvis du ikke klarer å unngå røyking kan du i det minste la vær å kaste sneipene dine overalt 🙂


Det at du praktiserer topp 5 listen her betyr ikke at du aldri vil oppleve sykdom eller skader. Det betyr at du vil være bedre forberedt på å takle situasjoner hvor dette skjer. Når det gjelder resten av listen så dekker denne temaer som kommer opp såpass hyppig i diskusjoner med pasienter, kollegaer og venner at vi ville ta med disse også. De er ikke fullt så kritiske som topp 5 listen, men fremdeles veldig viktige.

6. Det du ser på røntgenbilder (vanlig røntgen, MR-bilder , CT og ultralyd) henger svært ofte dårlig sammen med symptomene du opplever.

7. Alt helsepersonell vet mindre og mindre presist hva som feiler deg enn det de vil ha deg til å tro.

8. Kroppen er ingen maskin. Det finnes ikke noe en-til-en forhold mellom hva som er problemet ditt og symptomene du opplever.

9. Er det et muskulært problem eller er det ett ledd problem? – Det er begge deler! Du kan ikke ha det ene uten det andre. Det er også et bindevevsproblem, og et nevrologisk problem og et adferdsproblem, alle disse tingene er deler av et og samme system. For å få ting til å fungere bra må man ta tak i alle disse forskjellige tingene.

10. Kroppen din er sterk, utholdende og tilpasningsdyktig. En liten benlengdeforskjell, en lett skjevhet (skoliose) i ryggen eller flate føtter hjelper oss ikke til å kunne forutsi hvor mye smerter du har eller kan få.

11. Ikke tenk så mye på å ha ”rett” holdning hele tiden. Prøv heller å skifte sitte- og arbeidsstilling ofte.

12. Hvis du skal drikke sportsdrikker, gjør det sjelden og fordi du liker smaken. Drikk heller vann for å bedre helsen og for bedre ytelse.

13. Ryggsøylen din, bekkenet ditt, hoftene eller anklene er ikke ute av stilling. Det betyr ikke at du ikke ville hatt godt av å trene kroppen din for å bevege deg på en bedre måte.

14. Det kan da vel ikke skade å ta et ekstra røntgenbilde bare for sikkerhets skyld?! – Hvis du sår den negative tanken i deg selv om at symptomene dine henger direkte sammen med det vi kan se på røntgenbilder, så er det en klar sjanse for at du begynner å ”passe deg” og å bevege deg annerledes av ren frykt for å ”skade deg mer”.

15. Jo raskere du kommer deg i bevegelse desto raskere vil bedringen komme.

16. Jo raskere du kommer deg tilbake i jobb desto raskere vil bedringen komme.

17. Ikke alle skader gir smerte.

18. Ikke all smerte er på grunn av en skade.

19. Vi vet ikke alltid med sikkerhet hva som er årsaken til smerter, men det er fremdeles mange ting man kan gjøre for å håndtere den på en god måte.

20. Det finnes sjelden en kur når det gjelder muskel- og skjelettplager. En effektiv håndtering av situasjonen er likevel nesten alltid tilgjengelig.

21. Et korrekt svar på ditt helsespørsmål vil nesten alltid være mindre tilfredsstillende enn et enkelt svar på helsespørsmålet ditt.

22. Leddene dine er ikke ”ute av stilling”. Hvis de var det ville du ligget på sykehuset med store smerter og ventet på et kirurgisk inngrep for en dislokasjon.

23. Hvis du ikke bruker kroppen din og tar leddene gjennom visse bevegelser regelmessig over flere år vil du miste disse bevegelsesmulighetene.

24. Hvis du regelmessig beveger kroppen din og tar leddene gjennom visse bevegelser gjennom årene så vil du opprettholde disse bevegelsesmulighetene.

25. Når det kommer til å unne seg en godbit, nyt det en gang imellom som en godbit. En godbit hver dag er ikke lenger en godbit, men en del av ditt daglige kosthold.

26. Det er bra å være godt informert om din egen helse. Det meste av hva du leser på internett vil ikke være god informasjon om din helse. Finn gode og pålitelige kilder.

27. Vedvarende bedring i helse oppstår som et resultat av vedvarende positive endringer i helsevanene dine.

28. Det finnes ikke noe ideelt kosthold. Hvis man skal trekke frem en konklusjon fra forskning på ernæring så er det at kroppen vår er fantastisk til å tilpasse seg. Det kan være mange praktiske og filosofiske argumenter for det ene eller det andre type kosthold, men det finnes ingen god forskning som klart kan si at det ene er bedre enn den andre.

29. Ubehag er normalt. Verking og smerter i kroppen i korte perioder er normalt. Å føle seg smertefri og full av energi hele tiden er ikke normalt. Tillat deg selv å være normal.

 

Er det noe du kunne tenke deg å legge til eller trekke fra? Er det noe du kunne tenke deg å få forklart enda mer grundig? Spør oss gjerne. Vi er alltid åpne for en god prat.


Dette er en tekst direkte oversatt med små tilpasninger fra originalteksten: ”Top 5 things to know for good health (and 25+ more) av kiropraktor Mark Kubert ved Clear Path Chiropractic, Canada. Besøk deres webside her: www.clearpathchiropractic.com. Teksten er oversatt med samtykke fra forfatteren.